In mod traditional, un lant de aprovizionare este principalul element care nu a fost deschis catre evolutia digitala oferita de IoT (Internet of Things). Insa metodele invechite de gestionare a lantului de aprovizionare trebuie lasate in urma.

Digitalizarea oferita de IoT aduce in primul rand beneficii in ceea ce priveste strategia din spatele unui lant de aprovizionare. De la calcularea stocurilor, pana la estimarea cererii si a disponibilitatilor de transport, lucrurile se vor misca mult mai rapid.

Necesitatile unui lant de aprovizionare modern

  • Automatizarea lantului de aprovizionare. Pana in 2020, 90% dintre sistemele de executie ale lanturilor de aprovizionare se vor baza exclusiv pe aplicatii cu stocarea datelor in cloud. Acest lucru permite sistemelor performante ale companiilor de logistica sa planifice tranzitul produselor in mod automat, printr-un acces foarte usor si rapid la date. Datele vor fi oferite de sistemele de analiza predictiva, care ofera o situatie in timp real a stocurilor disponibile si a necesitatii.
  • Externalizarea serviciilor logistice. Acest model urmeaza succesul retailer-ului Amazon, care dispune de o retea de lanturi de aprovizionare in sistem de micro-logistica. In loc sa detina o multime de lanturi de aprovizionare proprii, vor imparti acest aspect cu alti retaileri.
  • Automatizarea realizata prin intermediul robotilor in lantul de aprovizionare. Trecerea la o astfel de tehnologie s-a dovedit rentabila, fiind aleasa in procent de 24% anul trecut, un dublaj in cifre fata de anii trecuti, unde procentul se situa in jur de 13%.
  • Renuntarea la prognoza pe termen scurt a cererii. Prin IoT se va anticipa in mod automat si intr-un flux continuu cererea de pe piata. Astfel, se va determina si modul de aprovizionare, fara a exista intarzieri sau intreruperi neprevazute.

Automatizarea acestor procese si investitia in tehnologii moderne se poate dovedi costisitoare si complicata la inceput. Pentru asta se incurajeaza externalizarea serviciilor ce tin de logistica catre firme specializate. Nu doar ca acestea detin tehnologiile necesare, dar ofera si consultanta adaptata pentru fiecare tip de afacere.

Un lant de aprovizionare modern trebuie sa puna acum accentul pe elementele digitale. Acest lucru sporeste productivitatea si rapiditatea pe mai multe nivele. Stocurile nu vor lipsi niciodata, deoarece cererea este anticipata, iar manevrarea este eficientizata de roboti.