Daca esti proprietarul unei afaceri din domeniul de retail care se bucura de succes, sau chiar daca esti la inceput de drum, trebuie sa cunosti beneficiile e-commerce. Exista mai multe beneficii pentru care ar trebui sa te gandesti sa iti deschizi un magazin in online. Desigur, acestea sunt adaptate la tipul afacerii tale si la nevoile tale, cat si ale clientilor.

De exemplu, exista afaceri care se ocupa cu comercializarea de produse si servcii ce pot fi vandute exclusiv online. Sau pur si simplu, afaceri de tip retail care nu dispun de un magazin fizic.

Pe cealalta parte, sunt magazinele fizice, cu una sau mai multe locatii, care se pot extinde si in online. Aceasta transpunere nu doar ca iti va dubla vanzarile, dar reprezinta in acelasi timp deschiderea unui nou magazin”. Toate acestea se pot intampla la costuri semnificativ mai reduse.

Cum poti accesa beneficiile e-commerce la maximum?

Unul dintre cele mai importante aspecte in crearea unei platforme e-commerce pentru afacerea ta este stabilirea publicului tinta. Daca afacerea ta urmareste generatia X sau Millennial, o platforma suplimentara de comert online iti va propulsa compania. Acest lucru se datoreaza faptului ca beneficiile e-commerce sunt foarte bine intelese de aceasta tipologie de public.

  • Fii competitiv. Este important sa intelegi ca si competitorii tai din acelasi domeniu cunosc beneficiile e-commerce. Poti face o scurta cercetare de piata pentru a vedea cum s-au pregatit ei. Poti afla astfel de unul singur ce e bine sa faci, ce e gresit si ce modificari poti aplica pentru a te diferentia. Desigur, daca urmaresti rezultate concrete si rapide, cea mai buna solutie este externalizarea de servicii catre o firma de logistica si de web design. Pentru a spori sansele de „a prinde” la public, te poti orienta si catre crearea unei aplicatii mobile pentru magazinul tau. Comertul electronic, in special cel de pe dispozitive mobile, a crescut cu pana la 300% in ultimii 2 ani, la nivel global. Atat tinerii, cat si parintii acestora imbratiseaza usurinta cu care se pot realiza cumparaturile prin e-commerce. In primul rand, sunt scutiti de o vizita care va consuma timp si resurse in magazinul fizic. De asemenea, au disponibilitatea de a-si realiza cumparaturile de oriunde s-ar afla.
  • Iti poti extinde afacerea la nivel national si chiar global. Desigur, unele afaceri, precum cele din domeniul serviciilor de constructii sau renovari, pot fi efectuate exclusiv la nivel local. Insa, cand vine vorba despre o afacere unde vinzi servicii sau chiar produse, extinderea este foarte usoara, in special prin intermediul transportului international.

Costurile reduse se numara printre beneficiile e-commerce

Adaugarea unei componente online va fi mereu solutia mult mai economica pentru deschiderea unui nou magazin fizic. In primul rand, iti vei asuma mai putine riscuri, nu ai nevoie de o echipa de angajati si nu vei plati chirie pentru spatiu. De asemenea, publicitatea online este mult mai ieftina decat cea traditionala. Mai mult decat atat, daca te documentezi destul de serios, poti invata sa iti creezi propriul plan de promovare, in mod gratuit.

Solutiile online iti ofera sansa de a-ti targeta mai bine audienta, creand oferte personalizate pentru diferite tipuri de publicuri si potentiali clienti.

Aspecte importante

Daca vrei ca afacerea ta sa prospere si in mediul online, la fel ca magazinele fizice, va trebui sa faci cateva investitii. Printre cele mai importante se numara compania de web design care iti va crea magazinul si intreaga imagine in online. Acestia trebuie sa dispuna de o echipa de profesionista de specialisti in online, capabili sa opereze programe de editare eficiente.

Un alt aspect care necesita o investitie mai serioasa este cel legat de gazduirea site-ului. Un pret mai mare iti va oferi servicii mai bune. Acest lucru se va transpune intr-un magazin functional, cu viteze de incarcare rapide.

Pana la aceste investitii, poti incerca mai multe variante low-cost, pentru a-ti face o idee cu privire la beneficiile e-commerce disponibile pentru afacerea ta.